Nieuwbouw in Almelo: in het stadshart
Welkom in Almelo, mooi da’j d’r bint. In deze Twentse stad, of eigenlijk ‘het grootste dorp van Twente’, is het leven zo slecht nog niet. Hier is de binnenstad bruisend, de natuur sterk aanwezig en de sfeer gastvrij. Niet gek dus dat iedereen zich hier vanaf dag één thuis voelt. Laat Almelo je hart stelen, want hier hoef je niet meer weg!
Altijd wat te doen in Almelo
Almelo, altijd wat te doen! Het is niet voor niets hun slogan. De evenementenagenda is jaarrond dan ook goed gevuld. Bijvoorbeeld met Almelo op ’t Rabat, de Profronde, het Media Art Flow Festival en de Twentse Lente. ‘s Zomers strijk je neer op een van de terrassen (aan het water), vaar je met de kano of sup door de kanalen of gooi je een kleedje uit in een van de stadsparken. Maar natuurlijk kun je het hele jaar door terecht bij gezellige horeca, diverse theatershows en unieke boetiekjes.
Toen nog het Stadhuis
Paspoorten, huwelijksaanvragen en geboorteaktes. Deze burgerzaken passeerden allemaal de revue in het voormalig stadhuis, dat tegenwoordig dienst doet als woongebouw. In de jaren ‘70 ontwierp architect J.J.P. Oud het gebouw dat oorspronkelijk gepland stond voor het Marktplein. Na vele discussies over de kwaliteit van de stad, verhuisden ze de plannen naar het toen vrijgekomen industriegebied aan de Boddenstraat. In 2015 kwam dit gebouw, na de verhuizing van de gemeentelijke organisatie naar de overkant van het water, weer leeg te staan. Hierop volgden al snel de ideeën voor de nieuwe bestemming: Het Stads Huis.
Wonen in een historische textielstad
Naast het stukje historie dat schuilt in Het Stads Huis zelf, kent ook de stad een rijke geschiedenis. In Almelo vond vroeger veel handel en nijverheid plaats. Je trof er een wirwar aan fabrieksgebouwen, een haven vol schepen en een skyline van schoorsteenpijpen. Maar de stad is vooral bekend om haar verleden in de textielindustrie. Dit is op sommige plekken nog mooi bewaard gebleven, zoals in het torentje van de TenCate Weverijen. We noemden het eerder al, maar dit Kunst-Torentje wordt nu gebruikt voor bijzondere exposities.
De groenste stad van Overijssel
Aan groen ontbreekt het in Almelo zeker niet. De stad is zelfs de zesde groenste stad van Nederland! Waar je dit terugziet? Neem de vele ruime stadsparken in nagenoeg elke wijk, waardoor de natuur voor de meeste Almeloërs nooit ver weg is. En naast aangrenzend bosgebied en prachtige landerijen, is de stad vervlochten met de Gravenallee: een drie kilometer lange laan die langs Huize Almelo naar het stadshart loopt. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en proef van de natuur die de stad rijk is.
Waterstad van Twente
Almelo is ooit ontstaan op een kruispunt van land- en waterwegen. Daarom loopt het water nog altijd dwars door de binnenstad, wat Almelo de enige echte waterstad van Twente maakt. Dat is bijzonder! De Waterboulevard, op loopafstand van Het Stads Huis, volgt de loop van de oude haven die in de jaren 60 is gedempt en is de ideale mogelijkheid om het Almelose te beleven.